Wat kost een uitvaart

en hoe zit dat met verzekeringen?

De kosten van een uitvaart verschillen

Elke uitvaart is anders, dus ook de kosten zijn anders

Een uitvaart is een individueel traject waarin we samen zoeken naar een passend en waardig afscheid. De uiteindelijke kosten van een uitvaart hangen dus voornamelijk af van de wensen. Samen kijken we daarom eerst naar de wensen en daarna maak ik een kostenbegroting, zodat je weet wat de uitvaart die je voor ogen hebt ongeveer kost.

Een complete crematie kost al gauw rond de 6000 Euro en een begrafenis (inclusief aankoop graf en onderhoud) rond de 10.000 Euro.

Is er een lager budget, ook dan kunnen wij samen kijken naar de mogelijkheden.

Elementen die van invloed zijn op de kosten van een uitvaart:

 • Keuze van begraven of cremeren: Cremeren is meestal goedkoper dan begraven. Als er in de familie een graf is aangekocht, is bijzetting in dat graf vaak goedkoper dan een crematie.
 • Opbaarlocatie: Thuis, mortuarium of 24-uurs kamer
 • Locatie van afscheid: De kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van waar de uitvaart plaatsvindt. Zoals een kerk, uitvaartcentrum, crematorium, thuis of op een locatie elders.
 • Soort kist/mand: De prijs van de kist is afhankelijk van het materiaal, de uitvoering en stijl.
 • Rouwkaarten: Aantal kaarten (bedrukken), ontwerpkosten, enveloppen, postzegels
 • Rouwbloemwerk
 • Rouwvervoer: Het type rouwvervoer (fiets/ bus/ auto/ eigen vervoer)
 • Catering: De nazit/ condoleance met een hapje en drankje, koffie, thee.
 • Grafrechten en grafsteen: Als er wordt gekozen voor begraven, zijn er kosten verbonden aan de grafrechten en het plaatsen van een grafsteen.
 • Aannametarief uitvaartondernemer: De kosten voor het compleet verzorgen en begeleiden van de uitvaart.
Margrit Krook

 

Uitvaartondernemer in Zwolle

 

Als lokale ondernemer (ZZP-er) in Zwolle hanteer ik lagere tarieven dan grote uitvaartondernemingen, omdat ik veel lagere overheadkosten heb. Een groot wagenpark, de vele managers, directeur, tv reclames; het zijn allemaal kosten  die ik niet heb en dus ook niet doorbereken in mijn tarieven voor de uitvaart.

Ik ken de locale gebruiken in en om Zwolle. Bovendien heb ik contacten met lokale ondernemers, waardoor de lijntjes kort zijn.  Ik kan vrij nauwkeurig een schatting van de kosten voor een uitvaart maken. Zodoende ook een goede begroting, zodat je na een uitvaart niet voor veel hogere kosten komt te staan.

Maar het allerbelangrijkste voor mij is dat jij later terug kunt kijken of een afscheid, zoals jij dat voor ogen had.

Verzekerd? Je hoeft niet de verzekeraar te bellen!

Je bent vrij om een eigen uitvaartondernemer te kiezen.
Kies voor een uitvaartondernemer die bij je past. Een uitvaartverzekering helpt om de kosten van een uitvaart (begrafenis of crematie) (deels) te dekken. Namens jou neem ik contact op met de verzekeraar of zoek ik oude verzekeringen uit.

De meest voorkomende verzekeringen:

 • Kapitaalverzekering: bij deze verzekering krijgen de nabestaanden een vooraf bepaald geldbedrag uitgekeerd na het overlijden van de verzekerde. Dit geld kan gebruikt worden om de kosten van een uitvaart te dekken.
 • Natura-uitvaartverzekering: in plaats van geld, dekt deze verzekering de kosten van specifieke uitvaartdiensten en -producten, zoals de kist, de rouwauto, verzorging en opbaring, kaarten, enz. Er zijn verschillende pakketten. Ik kan je hierover informeren.
 • Sommenverzekering: hierbij wordt een vooraf vastgesteld geldbedrag uitgekeerd, waarbij de nabestaanden de vrijheid hebben om dit geld naar eigen inzicht te besteden aan de uitvaartkosten.
 • Uitvaartdeposito: Bij deze optie stort de verzekerde een bedrag op een rekening die specifiek bedoeld is voor uitvaartkosten. Dit geld wordt na overlijden uitgekeerd.
 • Ik kan je inzicht geven in de polissen en de waardes daarvan.

  Hoe komt het geld van de  verzekering vrij?

  De meest gekozen optie is dat de uitvaartbegeleider de uit te keren bedragen int en deze in mindering brengt op de factuur. Zo heb je er zelf geen omkijken naar. Wanneer je oude polissen hebt van de overledene, dan kijk ik voor je na waar deze polissen nu thuis horen, om zodoende ook deze bedragen te innen. Je kunt zelf ook nakijken of er nog “verloren” polissen zijn. Hiervoor heb je de akte van overlijden nodig. Die krijg je altijd digitaal van mij.

  “Met haar talent de uitvaart tot in de puntjes verzorgd”

  Het moment dat ik Margriet leerde kennen, was op een moment dat alles chaos, pijn en verdriet was. Zij stapte in een intieme privésituatie. Een situatie waarin je zelf niet weet waar te beginnen. Hoe stap je als onbekende in de chaos van verdriet, in verbinding, dichtbij en werk je samen met alle gevoeligheden? Dat kun je volgens mij niet leren, dat moet en kan alleen maar echt zijn. Daar heb je persoonlijkheid en talent voor nodig. Margriet heeft dat allebei en kon dit als de beste. Ze stelde vragen, coachte, gaf ongedwongen advies, maar alles op tijd in het proces en tot in de puntjes verzorgd. Van het begin tot het allerlaatste einde. Ik zou dan ook iedereen Margriet toewensen in zo’n periode. Natuurlijk pas over hopelijk een zeer lange tijd.

  Nicole Eggens

  Neem gerust contact op

  Bel me op 06 36 11 3000 (24/7 bereikbaar)

  Ook als je een uitvaart van jezelf of een dierbare die komt te overlijden wilt voorbespreken, kom ik vrijblijvend bij je langs.

  Mijn werkgebied is Zwolle en wijde regio. 

  Uitvaartbegeleiding bloemen