“Onze moeder is er zomaar tussenuit gepiept. Eergisteren stond ze nog haar hekje te verven en had ze nog een praatje over de aandelen met de buurman.

91 jaar…

3 jaar geleden nog is er een nieuwe keuken geplaatst, want onze moeder was van plan wel 100 te worden en ze wilde alle luxe binnen handbereik. Ik kijk naar de keuken terwijl de zoon zegt: “Ja, gewaagd he, die knalrode kleur”. Dat moeders een kleurrijke en een veelzijdige vrouw was wordt mij al gauw duidelijk uit al de verhalen die los komen.

Op de kaart moet ook duidelijk die veelzijdigheid naar voren komen. De zoon en dochter zijn trots op hun moeder en bij het afscheid blijkt ook dat Mien een geliefd persoon was.

Vroeger was ze vooral ook een vrijgevochten vrouw, geëmancipeerd en kwam op voor de vrouwenrechten. Het strijdlied werd elke avond met de beide kinderen gezongen en mocht ook op de uitvaart niet ontbreken.

De zoon en dochter willen graag een interactieve uitvaart, dat mensen herinneringen met elkaar delen. Voor veel mensen is dit wel een andere manier van een uitvaart en schichtig werd ik aangekeken toen ik vertelde dat dit het afscheid van Mien werd van ons allemaal. Dat wij allemaal haar gekend hebben en er allemaal een aandeel in hadden. Maar dat niemand zich verplicht moest voelen.

En wij mensen… wij zijn net schaapjes. Wanneer er een iemand begint, dan volgen de anderen vanzelf.

De microfoon ging rond en zo werd het een afscheid met vele herinneringen met hilariteit.

De reacties na afloop waren dat men dit een heel bijzonder afscheid vond, om het op deze manier te doen. Dit paste precies bij Mien, iedereen met elkaar verbinden.

De zoon en dochter wilden graag dit afscheid voor hun moeder, en het is geworden zoals zij voor ogen hadden. En dat is het belangrijkste: dat zij terug kunnen kijken op een mooi afscheid van hun lieve, zorgzame, creatieve, gewe

Uitvaart Zwolle van een creatieve moeder

Uitvaart Zwolle van een creatieve moeder