Je bent jong en nadenken over je eigen uitvaart voelt wat morbide. Maar uitvaartbegeleider Margriet Krook uit Zwolle legt uit waarom het ook op jeugdige leeftijd belangrijk is om je wensen op papier te zetten.
“Als jij in een Teletubbie-pak begraven wil worden, noteer dat ergens”, vertelt ze aan LINDA.meiden.

UITVAARTLAND
Als Margriet Krook 25 jaar geleden haar dochter vlak na de geboorte moet begraven, merkt ze dat de begrafenis niet allemaal gaat zoals ze wilde. Bijna twee decennia later krijgt ze de diagnose borstkanker en ze denkt na over haar eigen afscheid. Dit inspireerde haar om de corporate wereld achter zich te laten en aan de slag te gaan als uitvaartbegeleider in Zwolle en omgeving.
Share

“Ik wil mensen in dit proces helpen en begeleiden omdat ik weet wat ze doormaken. Samen met de nabestaanden wil ik een waardevolle uitvaart verwezenlijken.” In haar werk krijgt Margriet niet alleen te maken met mensen die na een lang leven aan hun einde komen, ook van jongeren wordt regelmatig afscheid genomen. “De dood komt eerder dan je denkt”, zegt ze terecht. En juist daarom is het volgens haar een goed idee om, ook als je jong bent, je uitvaartwensen op een rijtje te zetten.

WENSENLIJST
Heb jij net een 21 diner georganiseerd? Dan is de kans groot dat je niet over de dood nadenkt. Volgens Margriet is het handig om dit zo nu en dan wel te doen. Waar begin je als je moet nadenken over het moment dat je er niet meer bent?

“Schrijf alles op in een notitie op je telefoon of op een papiertje en kijk jaarlijks even of het allemaal hetzelfde is gebleven. Dat hoeft maar een kwartier te duren. Heb je een voorkeur voor begraven of om gecremeerd te worden? Er is wel eens een jong meisje geweest waarbij haar moeder had besloten haar te begraven. Later werd er een briefje gevonden waarop ze had geschreven dat ze gecremeerd wilde worden.

OOK BEDENKEN
“Als je graag in specifieke kleding in de kist wil, kun je dat ook aangegeven. Bijvoorbeeld in je favoriete club-shirt of in een Teletubbie-pak, zoals ik een keer meemaakte. Niets is ongebruikelijk. Maar noteer ergens wat je wilt. Denk verder ook aan dingen als make-up; wil je op een bepaalde manier opgemaakt worden? Waar en hoe wil je opgebaard worden? Zo heb ik wel eens iemand in een schuur opgebaard, omdat-ie altijd met gereedschap in de weer was.

Maak een playlist met je favoriete muziek. Hier kun je jaarlijks naar kijken en nummers aan toevoegen of van verwijderen. En maak een lijst met al je digitale wachtwoorden en/of codes, zodat nabestaanden geen zoektocht hoeven te starten om jouw accounts te sluiten.

Bij de uitvaart willen we zo veel mogelijk de wensen van de overledene inwilligen, maar we moeten ook denken aan de nabestaanden. Zij moeten kunnen leven met de keuzes die gemaakt zijn en een goed gevoel hebben bij het afscheid.”

BELANGRIJK
“De dood komt soms eerder dan verwacht. En juist daarom is het goed om na te denken over hoe je herinnerd wil worden. Maak dit onderwerp bespreekbaar.”

Een wensenlijst van de overledene maakt Margiets werk niet per definitie makkelijker. “Wel ontzorgt het nabestaanden in het maken van bepaalde keuzes. Op het moment dat een uitvaart geregeld moet worden, hebben zij al talloze dingen om over na te denken. Als jij je wensen vooraf op papier hebt gezet, kunnen zij die punten meenemen. Je moet het dus zien als handvatten voor jouw nabestaanden. Heb je geen lijst? Niet erg, dan maken we er alsnog een mooi, respectvol afscheid van. Een afscheid dat bij jou past, hoe jij in het leven stond, hoe jij geleefd hebt.”

DEPRIMEREND?
Klinkt het (deels) regelen van je eigen uitvaart deprimerend? Daar kunnen we ons wat bij voorstellen.

Margriet: “Doe dit niet op een dag dat je wat down bent, dan kan je nog verder afglijden. Pak een moment waarop je bewust over jouw wensen nadenkt en ga daarna wat leuks doen. Dan hang je er weer een positieve gedachte aan. En houd in je achterhoofd: dit doe je om jouw nabestaanden te helpen.”

VERZEKERING
Het is niet sexy, maar denk ook na over jouw uitvaartverzekering. Een begrafenis of crematie kost namelijk handen vol geld. “Je kunt rekenen op zo’n 7.000 tot 12.000 euro. Daar wil je nabestaanden niet mee opzadelen. Daarom raad ik aan een uitvaartverzekering af te sluiten bij een onafhankelijke partij. Als je jong bent zijn de maandelijkse kosten niet zo hoog. Zorg er wel voor dat je een indexering meeneemt in je polis. Stel dat de kosten van een uitvaart in de komende tien jaar verdubbelen, dan blijven de nabestaanden niet achter met een groot financieel gat dat gedicht moet worden.”

Nog wat verzekeringsadvies van Margriet: “Laat je voor een bepaald bedrag verzekeren, zodat de grootste – en het liefst alle – kosten gedekt kunnen worden. Als je een kapitaalverzekering afsluit, kunnen nabestaanden elke uitvaartondernemer inschakelen die het best bij hen past. En hen een goed gevoel geeft om de uitvaart van hun dierbare te mogen verzorgen.”

Wil je je niet laten verzekeren? Dat kan. “Maak dan een potje voor het geval dat het nodig is. Zo blijven nabestaanden niet met hoge kosten zitten.”

LEVEN VIEREN
Terwijl velen het overlijden en de uitvaart als iets verdrietigs zien, zegt Margriet dat het ook iets moois, iets dierbaars is. “Als iemand komt te overlijden worden er herinneringen opgehaald, verhalen gedeeld en wordt er ook veel gelachen. Het gaat vaak over hoe iemand in het leven stond en wat iemand heeft betekend voor de mensen om zich heen. Het is dus niet alleen verdriet.”

Het werk van Margriet Krook Uitvaartbegeleiding is allemaal op maat gemaakt en ze is nog altijd dankbaar dat ze deze rol mag vervullen. “Uiteindelijk is de vraag: hoe wil jij herinnerd worden en de nabestaanden een warm gevoel meegeven? Het komt erop neer dat zij een goed gevoel hebben als ze afscheid van je nemen.” En je wensen op papier zetten, zorgt ervoor dat hen in ieder geval een paar taken uit handen wordt genomen.

Dit artikel verscheen in LINDA.meiden 27-09-2023 – tekst Misha Margarittha