“Ik heb jouw werk onderschat” zegt Paul tijdens ons nazorggesprek. Twee weken geleden was de uitvaart van zijn vrouw en nu praten we over zijn en mijn werk. Paul is chirurg en ik ben uitvaartondernemer. Hij vertelt over de keren dat hij een patiënt verloor. “Dat gebeurt af en toe,” zegt hij. “Maar jij maakt het elke week mee. Hoe ga je daarmee om?” Die vraag krijg ik vaak. Ik zeg altijd tegen mezelf: ‘Het is hun verdriet, niet het mijne.’ Maar eerlijk gezegd, soms pink ik ook een traan weg. Een verhaal kan mij raken, muziek kan mij ontroeren, of de liefde van een nabestaande kan mij diep raken. En dat mag ook.

Ik ben dankbaar dat ik nabestaanden mag helpen bij het regelen van een mooie uitvaart. Het begint bij het verzorgen van de opbaring, het kiezen van de kist, het plannen van de uitvaart en de nazit, het maken van de rouwkaart en advertentie, het regelen van de wettelijke documenten, het inzetten van rouwvervoer, het bellen met verzekeraars, het maken van fotopresentaties, het aandragen van creatieve ideeën, het verzorgen van bloemen, muziek en persoonlijke teksten, en nog veel meer.

Maar het belangrijkste is de tijd, rust en aandacht voor de familie om een persoonlijk afscheid te creëren. Dit kan alleen door bij de nabestaanden te zijn, te luisteren en door te vragen. Op de dag van de uitvaart geef ik de (klein)kinderen aandacht, help een oud-tante met haar jas, en zet de bloemen in de aula. Ik check alles met de techniek, de kaarsen staan klaar en mijn persoonlijke teksten voor de familie zijn voorbereid. En dan is het tijd.

We beginnen… Een rust daalt over mij neer en ik besef elke keer weer hoe mooi en dankbaar dit werk is.

Wilt u ook een persoonlijk afscheid? Ik kom vrijblijvend bij u langs om uw uitvaartwensen voor een uitvaart in Zwolle e.o. te bespreken en, indien gewenst, een offerte te maken. Het maakt niet uit waar of hoe u verzekerd bent, ik geef u eerlijk advies. Maak gerust een afspraak via tel. 06-36113000.